Opis
Z diety wyeliminowanowaliśmy produkty zawierające gluten. W Twoim menu zastępujemy je produktami oznaczonymi jako gluten free. Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych z grupy prolamin (gluteniny i gliadyny), które występują w niektórych produktach spożywczych. Zawierają go popularne zboża, między innymi pszenicy, orkiszu, owsa, żyta i jęczmienia. Oraz we wszystkich produktach mącznych i zbożowych powstałych z ich ziaren. Jego obecność można zaobserwować podczas wyrabiania ciasta z mąki ? zawarty w niej gluten, w połączeniu z wodą tworzy strukturę przestrzenną, która odpowiada za sprężystość i elastyczność ciasta.
Gluten nie jest składnikiem lubianym i tolerowanym przez każdy organizm. Istnieją osoby, które by ustrzec się przed problemami zdrowotnymi, powinny z niego zrezygnować lub znacznie ograniczyć jego spożycie. Dietę bezglutenową kierujemy głównie do osób chorujących na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten lub uczulonych na pszenicę.
Dieta jest traktowana przez wiele osób jako wariant diety odchudzającej, która pozwoli pozbyć się zbędnych kilogramów. Należy podkreślić, że gluten w żaden sposób nie szkodzi osobom zdrowym . Rezygnacja z tak wielu produktów z codziennej diety bez określonego powodu może powodować różne niedobory.
Dietę polecamy także osobom chorującym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto).
Na razie nie ma opinii o produkcie.