Lato powoli staje się tylko wspomnieniem, a za oknem coraz częściej widać pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni. Zimne, szare poranki i krótkie dni sprzyjają nie tylko wychłodzeniu organizmu, ale również spadkowi nastroju. Jak powinna wyglądać jesienna dieta? Co jeść aby czuć się dobrze i mieć energię na cały dzień?
Jesienią organizm musi stawić czoła nowym wyzwaniom. Wyraźne ochłodzenie i różnica temperatur w ciągu dnia to idealne warunki dla rozwoju wirusów i bakterii. Plucha, zimny wiatr i szaruga za oknem odbierają energię i powodują obniżenie nastroju. O każdej porze roku organizm potrzebuje innych składników, dlatego jesienią do diety należy wprowadzić kilka zmian, które pozwolą cieszyć się życiem nawet przy najgorszej pogodzie!
Ciepłe śniadania
Dieta jesienna powinna przede wszystkim rozgrzewać, dlatego dobrze jest zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z miodem, imbirem i cytryną. Ta mikstura pobudza lepiej niż kawa i rozgrzewa organizm od środka. Ciepłe śniadanie zapewnia energię na długi, chłodny poranek i sprawia, że łatwiej stawić czoła jesiennej chandrze. Owsianki, jaglanki i razowe naleśniki to idealne rozwiązanie: zawierają niezbędne składniki odżywcze, a w połączeniu z sezonowymi owocami, miodem i orzechami stanowią pyszny, pełnowartościowy posiłek. Jednocześnie zaspokajają apetyt na słodycze, który jesienią może niebezpiecznie wzrastać. Warto postawić na jabłka, gruszki, śliwki i żurawinę, które z powodzeniem zastąpią letnie truskawki, borówki i maliny.
Zupy krem
Jesień to również sezonowe warzywa, szczególnie te strączkowe: marchew, fasola, por, ale też dynia, czy buraki. Można przyrządzić z nich zupy krem, które nie tylko pysznie smakują, ale przede wszystkim wspierają odporność. Dieta jesienna powinna być prosta, smaczna i bogata w niezbędne witaminy. Warzywne zupy to sycący i szybki sposób na zaspokojenie głodu i dodanie sobie energii na cały dzień.
Skarby jesieni
W jesiennej diecie nie może zabraknąć też wszystkich tych produktów, które nieodłącznie się z nią kojarzą. Gorąca herbata w ulubionym kubku. Gęsty sok z prawdziwych malin. Orzechy prosto z drzewa. Korzenne przyprawy, które wypełniają zapachem cały dom to są prawdziwe skarby jesieni z których należy czerpać garściami! Nie tylko przywołują najpiękniejsze wspomnienia, ale świetnie wpływają też na funkcjonowanie organizmu w tym trudnym okresie. Pamiętaj, że wybieranie produktów sezonowych jest najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia!
Aby umilić Wam trochę jesienne wieczory polecam najlepsze fit ciasto dyniowe jakie jadłam, przepis poniżej i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało 🙂
Najlepsze jesienne ciasto dyniowe
w wersji fit
Składniki na ciasto dyniowe:
- ok. 350 g puree z dyni
- 2 jajka
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 50 g mąki kukurydzianej
- ok. 70 g mleka kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g erytrolu
- aromat waniliowy
- orzechy włoski 100 g
Składniki na krem:
- 250 g ricotty
- 40 g odżywki białkowej
- 50 g mleczka koksowego
Składniki na polewę:
- Gorzka czekolada
- 50 ml mleka kokosowego
- orzechy włoskie 50 g
Przygotowanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i zmiksować w oddzielnej misce na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać razem, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach około 50 minut- do suchego patyczka 🙂
Krem: Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Po upieczeniu poczekaj aż ciasto się ostudzi, a następnie przekrój i przełóż częścią kremu, a wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj mleczko kokosowe energicznie mieszając, następnie polej ciasto po bokach czekoladą tworząc fantazyjny wzór 🙂 Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i wstaw na godzinę do lodówki
Smacznego!
Chcesz czerpań z jesiennego menu maksimum zdrowia? Dołącz do nas i zakochaj się w jesiennych smakach!